Välj en sida

Vanliga frågor

FAQ
OffetkalklatornKontakt
Formgivning

1. Hur stor blir boken?

Vi har två standardformat: det stora formatet mäter 150×225 mm och det lilla 130×195 mm. Formgivaren avgör vilket format som passar bäst till just din bok beroende på manusets omfång. Exempelvis används det lilla formatet vanligtvis till böcker med upp till 150 manussidor. Längre manus får därmed det större formatet. Om en annan storlek på boken önskas, går det givetvis också bra. Kontakta din formgivare för att diskutera detta närmare.

Formgivning

2. Hur många sidor blir boken?

Man kan räkna på ungefär 2–3 boksidor per A4-ark, beroende på radavstånd och marginaler i manuset. 

Formgivning

3. Vad trycks boken på för papper?

Vi trycker oftast ett papper som heter Alto, 90 gsm. Det är ett fint obestruket, oblekt, naturvitt papper med hög kvalitet som passar väldigt bra till boksidor.

Formgivning

4. Hur väljer man bokomslag?

Du kommer att bli kontaktad av en av våra formgivare när du har kommit en bit in i det redaktionella arbetet med din redaktör. Tillsammans arbetar ni fram ett bokomslag som passar din bok samt omvandlar manuset till boksidor och inlaga. Har du några bildidéer redan nu, går det bra att skicka dem till oss.

Formgivning

5. Kan man ha vilken bild som helst på omslaget?

Omslagsbilden måste vara fri att använda enligt upphovsrätten. Förlaget har tillgång till ett antal bildbanker online, där hittar formgivarna de bilder som används till omslagen.

Formgivning

6. Kan jag ha illustrationer i boken?

illustratör kan anlitas för din räkning – vi har kontakt med ett flertal kreatörer som kan skapa en helt ny och unik omslagsbild som du får egenrätt till. Den servicen ligger utanför vad som ingår i avtalet och kommer att läggas till slutfakturan som en extra kostnad. Har du en egen bild eller konstverk som du har skapat och vill använda, så kan vi självklart göra det. Här finns lite matnyttig information om upphovsrätt.